Briam (tocanita greceasca de legume)
Briam este o tocanita traditionala greceasca de legume coapte, amestecate cu un sos delicios de rosii si mirodenii mediteraneene. Este un preparat versatil, care poate fi consumat atat simplu (pentru cei care sunt vegetarieni sau tin post), dar si alaturi de carne prajita, facuta la cuptor sau la gratar, orez, orzo sau branza feta si langa bucati de paine proaspata de casa.
Ieri am facut un gratar si langa carne am copt si cativa dovlecei zucchini. Acestia din urma nu au avut prea mare succes dar nu i-am aruncat ci i-am pus la frigider, cu gandul ca azi voi face o tocanita sau o garnitura de vreun fel. Initial m-am gandit la o mancarica cu legume de tipul clasicului ghiveci romanesc sau eventual un curry indian cu tofu in loc de pui. Insa, cautand pe net retete am dat peste acest preparat grecesc si m-am decis sa il incerc.
Reteta mea de briam
Am citit reteta, am curatat niste cartofi si ceapa rosie. In frigider aveam cateva rosii care se inmuiasera si mergeau la fix facute sos. Pe langa rosii am adaugat si cateva linguri de pasta de ardei, productie proprie (trebuie sa scriu reteta).
Dupa ce am curatat si taiat felii cartofii si ceapa rosie…. ei… aici am schimbat reteta. In mod normal se dau toate legumele crude prin ulei si mirodenii, dupa care se aseaza frumos intr-o oala ceramica sau tava de gatit in care s-a pus sosul de rosii, dupa care se dau la cuptor 30 de minute.
Insa, pentru ca eu aveam deja dovleceii facuti pe gratar, deci copti si moi, am zis sa fac altfel. Voi procedati dupa reteta clasica sau puteti merge dupa pasii pe care i-am facut eu.
Am pus cartofii taiati felii la fiert, intr-o cratita cu apa si sare. Nu i-am lasat sa fie foarte fierti, deci moi, ci am stins aragazul dupa vreo 10 minute dupa ce apa a inceput sa fiarba.
Ceapa am taiat-o rondele si am calit-o in putin ulei intr-o tigaie.
Rosiile le-am dat la robotul de bucatarie pana am obtinut o pasta, pe care am combinat-o cu pasta de ardei, oregano, sare si piper si le-am fiert cam 5 minute intr-o alta cratita.
Intre timp am incins cuptorul la 180 de grade.
In tava de ceramica am pus un rand de sos de rosii peste care am pus un rand de ardei, apoi iar cateva linguri de sos de rosii intinse uniform peste ardei, un rand de ceapa, iar sos de rosii, un rand de dovlecei, iar sos de rosii, iar ceapa, iar rosii si in cele din urma un rand de cartofi si sos de rosii de-asupra, A facut, practic, un fel de musaca (mousakka) vegetariana. Am dat la cuptor timp de 20 de minute, apoi am mutat la 200 de grade si caldura la grill si am mai lasat 5 minute sa se coaca mai bine sosul de rosii de deasupra.
A iesit o tocanita foarte buna, coapta. Copii si-au fiert repede niste orzo ca sa puna langa tocanita. Noi, parintii, am macat-o asa, cu niste fulgi de drojdie presarati deasupra.
O sa incerc cu prima ocazie sa fac si reteta originala, din legume crude asezate frumos si date la cuptor. Va tin la curent cu care idee mi se pare mai buna.


Briam (tocanita greceasca de legume)
Equipment
- 1 tigaie neaderenta
- 1 cratita
- 1 cratita pentru sos (cu coada)
- 1 tava ceramica pentru cuptor (sau de metal)
- 1 Cutit bucatar
- 1 cutit legume
- 1 robot bucatarie
- 1 bol de sticla
Ingredients
- 2 dovlecei (de preferat zucchini)
- 1-1,5 kg cartofi
- 5 rosii
- 2 linguri sos de ardei
- 5 cepe rosii
- sare
- piper
- cimbru
- ulei de masline
Instructions
- Curatati cartofii, taiati-i rondele si puneti-i la fiert in apa cu sare timp de 10 minute, astfel incat sa fie putin moi dar nu fierti complet
- Taiati dovleceii rondele si coaceti-i pe gratar (daca aveti la dispozitie) sau in tigaia in care ati pus putin ulei de masline.
- Taiati ceapa rondele si caliti-o in tigate pana se inmoaie dar nu se arde.
- Dati rosiile la robot si puneti sosul in cratita pentru sosuri (cu coada). Adaugati sos de ardei, sare, piper, o lingura ulei de masline si cimbru si fierbeti timp de 5 minute.
- Incingeti cuptorul la 180 de grade.
- In tava pentru cuptor puneti putin sos de rosii, apoi un strat de cartofi, iar sos de rosii, un strat de ceapa, iar sos de rosii, dovleceii, rosii, ceapa, rosii, cartofii si apoi rosii.
- Dati la cuptor 20-25 de minute, apoi mutati caldura la grill si lasati inca 5 minute sa se coaca sosul de rosii de deasupra.
- Scoateti de la cuptor, puneti in farfurii si serviti alaturi de alte preparate preferate (carne, orez, branza etc.)
Sper ca v-am convins cu aceasta reteta sa gatiti si voi. Pregatiti-o pentru weekend si nu veti regreta.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici. Daca va plac mancarurile din bucataria greceasca, gasiti mai multe retete aici.