Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Preparatul „ardei umpluti cu orez si ciuperci” (sau alte legume) este un produs de post ce poate fi o alternativa foarte buna la cei umpluti cu carne. Procedeul de preparare este similar cu cel cu carne, doar continutul difera. In reteta aceasta am pus ciuperci, dar se pot folosi cartofi, vinete, varza si alte legume.
Postul alimentar este recunoscut ca cel mai vechi si eficient tratament pentru curatare si detoxifiere. Este recomandat si folosit in multe tari pentru tratamentul multor boli gastro-intestinale, afectiuni hepato-biliare, dar si hipertensiune si inaintea procedurilor chirurgicale.
Postul alimentar inseamna retinerea de la consumul de alimente de tip „frupt” (din latina fruptus), adica produse de origine animala.
„Ardei umpluti” este un preparat clasic in bucataria romaneasca, dar poate fi gasit in orice bucatarie din lumea intreaga. Acelasi gen de umplutura poate fi folosita si pentru rosii, vinete, dovlecei sau ceapa care se scobesc inainte de umplere, dar si pentru prepararea sarmalelor (in foi de vita sau varza). Preparatele de acest gen sunt cunoscute sub numele de „dolma” in Balcani.
Mod de preparare ardei umpluti
Pentru preparare se folosesc de obicei ardei grasi carora li se taie cotorul si se scot semintele si nervurile, se umplu cu amestec si apoi se fierb in oala pe aragaz sau la cuptor.
Sa trecem la treaba si sa vedem care sunt ustensilele, ingredientele si cantitatile lor si pasii pentru prepararea de ardei umpluti cu orez si ciuperci.
Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Echipament
- 1 cutit
- 1 tocator
- 1 cratita pentru tocanite
- 1 tigaie adanca
- 1 robot bucatarie
Ingrediente
- 8 ardei gras
- 1 ceasca orez
- 1 ceapa mare
- 2 morcovi
- 1 kg ciuperci
- 1 lingura boia dulce
- 1 l sos de rosii
- sare
- piper
- mirodenii
Instructiuni
- Incepeti prin a taia cu un cutit cotorul la ardei. Cu o lingura sau cu mana, avand grija sa nu spargeti ardeii, scoateti semintele si nervurile. Spalati bine ardeii si dati-i deoparte, la scurs.
- Curatati morcovii si ceapa. Spalati ciupercile si inlaturati cozile.
- Spalati orezul intr-un castron in 6-7 ape, pana cand observati ca ultima apa este clara. Scurgeti de apa.
- Puneti 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie, la foc potrivit.
- Folosind un robot de bucatarie (sau cutitul, daca aveti dexteritate) tocati marunt ceapa si morcovul si puneti-le in tigaia incinsa. Amestcati, sa nu se arda. Adaugati sare, dupa gust.
- Tocati ciupercile marunt si puneti-le si pe ele in tigaia. Dupa un timp veti observa ca vor lasa o zeama (datorita contactului cu sarea). Este momentul in care sa adaugati orezul.
- Adaugati jumatate din sosul de rosii, piperul si mirodeniile, amestecati si lasati sa se fiarba la foc mic. Aveti grija sa nu se evapore zeama (eventual mai adaugati putina apa). Fierbeti cam 10 minute apoi luati de pe foc.
- Incingeti cuptorul la 200 grade.
- Cu o lingura incepeti sa umpleti ardeii si asezati-i unul langa altul intr-o oala incapatoare. Nu apasati foarte puternic umplutura in ardei. Orezul se va expanda, la fierbere/coacere si nu vreti sa dea pe dinfara sau, mai rau, sa ramana nefiert deoarece apa nu a ajuns la el. Daca nu ati aruncat cotoarele de la ardei puteti sa le taiati precum niste capace si sa le puneti deasupra la fiecare ardei. Daca le-ati taiat, curatati repede un cartof, spalati-l si taiati-l rondele. Astupati fiecare ardei umpluti cu cate o rondea de cartof.
- Turnati in oala restul de sos de rosii, apa cat cuprinde (fara sa acopere in totalitate), sare, piper, cateva foi de dafin si putin ulei. Puneti capacul la oala.
- Daca decideti sa faceti ardei umpluti la cuptor NU folositi oale si capace de teflon sau plastic ci inox sau emailate. Dati la cuptor timp de 1 ora sau chiar mai mult, pana cand ardeii sunt gatiti bine. Alfel, daca ii faceti pe aragaz puteti folosi orice fel de oala doriti. Fierbeti pana cand sunt bine patrunsi si orezul este fiert.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna!
Pentru alte retete de mancaruri si tocanite vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.