Ardei marinati – un alt mod de a conserva ardeii pentru iarna.
Astazi va invat sa faceti ardei marinati. Marinati cu rosii, otet si zahar, ardeii au alta savoare fata de clasicii gogosari in otet sau in saramura si pot tine usor locul unei salate la mancarurile pe baza de carne.
Modul de preparare este extrem de simplu, insa trebuie sa aveti rabdare, deoarece ardeii trebuie caliti in ulei pana cand acesta iese la suprafata. Calirea o puteti face intr-o oala incapatoare, eu prefer insa un ceaun pe foc, deoarece nu fac mizerie in bucatarie iar ardeii capata si puting gust de afumatura, care ii face si mai gustosi.
Cum se prepara ardei marinati
Gogosarii, acestia sunt cei mai buni (puteti folosi si ardei gras sau capia, dar sa fie mai carnosi) se spala bine si se taie in 6-8 bucati. Verificati de fiecare data ardeiul sa nu fie iute, altfel nu va iesi ceea ce trebuie. Pentru cei care prefera mancarea iute s-ar putea sa fie o placere, insa.
Dati drumul la aragaz la foc potrivit (daca faceti in oala) sau aprindeti focul si puneti ceaunul la incalzit.
Adaugati otetul, uleiul, sosul de rosii, sarea si zaharul si amestecati pana cand zaharul si sarea s-au topit.
Puneti si ardeiul in recipient si lasati la foc potrivit sa se caleasca, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda de fundul vasului. Daca vi se pare ca sosul in care ati pus ardeiul e prea gros sau insuficient, mai adaugati niste sos de rosii.
Cand uleiul incepe sa iasa la suprafata si sa faca o pelicula in sos, dati la o parte si puneti in borcane sterilizate, apoi lasati „sa se traga capacele” si puneti in camara la pastrare pana cand… aveti chef sa mancati!
Sa trecem la treaba:


Ardei marinati
Equipment
- 1 Cutit bucatar
- 1 tocator
- 1 oala mare
- borcane
Ingredients
- 5 kg ardei (gogosar, capia)
- 250 ml otet din vin (9 grade)
- 150 g zahar
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- 600 ml sos de rosii
- sare
- piper
- dafin
Instructions
- Se spala bine ardeii. Scoateti semintele si inlaturati nervurile. Taiati-i bucati de 3-4 cm.
- Puneti o oala mare pe aragaz (sau un ceaun pe foc).
- Adaugati otetul, uleiul si sosul de rosii, iar apoi sarea si zaharul si amestecati pana cand se dizolva. Puneti cateva boabe de piper si cateva frunze de dafin.
- Adaugati si ardeii. Fierbeti la foc potrivit pana cand uleiul se ridica la suprafata.
- Puneti in borcane (ar trebui sa va ajunga 10 borcate de 400ml) si dati la sterilizat.
Va doresc spor la treaba!
Pentru alte retete din categoria Conserve vizitati sectiunea de aici.
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.