Alivanca – Turta făcuta din malai amestecat cu lapte batut si cu branză si coapta in cuptor cu unt sau cu smantana. (dexonline).
Alivanca
De ceva timp am asa o pornire de a cauta si gati retete traditionale, vechi, romanesti si straine. Poate ca multe dintre ele sunt mai „grele” si cad greu la ficat, insa, cred ca sunt mult mai sanatoase decat multe din preparatele care se fac acum si care contin ingrediente cu fel si fel de chimicale si conservanti.
Pe langa acestea, datorita lipsei de ingrediente, gospodinele trebuiau sa improvizeze cu ce gaseau prin curte si gradina pentru a pune o mancare pe masa, dar si sa se asigure, in acelasi timp, ca ceea ce au preparat este gustos si satios, ceea ce reprezenta o adevarata provocare.
Nu va inchipuiti ca pe vremuri toti taranii aveau curtea plina cu oratanii, porci, oi si vaci, gradinile cu tot felul de legume si fructe din belsug, iar masa lor era bogata in preparate. O ciorba sau o tocana, de multe ori doar cu legume, erau mancarurile obisnuite. Painea din grau era inlocuita de mamaliga. Prajiturile erau facute de obicei doar la sarbatoare, faina, branza si laptele fiind, de multe ori, un lux in anumite zone ale tarii.
Acolo unde exista traditie in cresterea animalelor care dau lapte (oi, capre, vaci), lucrurile erau putin mai simple. In casele taranilor puteai sa gasesti ocazional placinte cu branza, poale in brau, bulz, balmos si alte preparate care contin branza sau lactate.
Alivanca este un produs traditional din zona Moldovei, care contine diverse preparate din lapte (smantana, branza, unt, lapte). combinate cu malai. Se poate face dulce (daca se adauga zahar) sau sarata (cu branza sarata si marar sau alte verdeturi).
Alivanca lui Pastorel Teodoreanu
Reteta aceasta o am din cartea „Gastronomice” scrisa de Pastorel Teodoreanu. Cartea a fost publicata in anul 1973, dupa moartea autorului, insa retelele provin, probabil, din perioada interbelica.
Asa cum povesteste autorul, „a verificat” corectitudinea retetei consultand doua prietene moldovence.
Iata care este reteta, conform autorului, asa cum apare ea in carte:
„Alivanca…
1kg branza, 6 oua, o ceasca de smantana, 4 linguri faina de grau, 8 linguri rase de faina de papusoi (malai), 50 gr unt, 250 gr lapte, sare.
Treci branza prin sita sau o framantati intr-un castron (tot una!), totul e s-o aduci in stare de alifie (daca cunosti o alta metoda, nimeni pe lume nu te poate impiedica s-o aplici). Adaugi galbenusurile si framanti. Torni apoi smantana, untul si sarea. Amesteci bine, pana ce obtii o pasta omogena. Cerni malaiul si-l torni treptat peste aceasta compozitie, framantand-o mereu, pana ce ajunge de consistenta unei mamaligi vartoase. Ajus aici, bati albusurile ramase pana ce incep sa evoce omatul de pe piscul Ceahlaului, sau “les neiges d’antan”. Pe urma iei mata o tava, o ungi cu unt si presari pesmet (ca sa ma dai gata, pesmetul potriveste-l sa fie foarte fin, ca o pudra, ma-ntelegi!). In tava astfel pregatita. Torni compozitia, dupa ce ai amestecat-o naprasnic in prealabil cu albusurile. Pui la cuptor. Cand se rumeneste ca o codata inainte de a intra la hora, rastorni in farfurie, cum faci budinca. Nu-ti mai ramane acum decat sa-i dai aluatului forma geometrica pe care o preferi: patrat, dreptunghi, romb, cum binevoiesti. Serveste cu smantana alaturi ca, cine vrea, sa puie deasupra.”
Sa preparam si noi o alivanca moldoveneasca


Reteta alivanca dulce (pentru sarata, vezi instructiunile de la final)
Equipment
- 3 boluri de sticla
- 1 Mixer
- 1 tava copt
- 1 tel
- 1 lingura de lemn sau o spatula
Ingredients
- 1 kg branza dulce
- 6 oua
- 150 g smantana
- 4 linguri faina de grau
- 8 linguri malai
- 50 g unt la temperatura camerei
- 250 ml lapte
- 3 linguri zahar
- sare
Instructions
- Dati drumul la cuptor sa se incinga, la 170 grade.
- Puneti branza dulce intr-un castron si frecati-o bine cu un tel de bucatarie. Pastorel spune ca o poti trece printr-o sita, pentru a deveni mai cremoasa.
- Adaugati smantana, laptele, untul si sarea. Amestecati bine, pana cand se omogenizeaza
- Separati albusurile de galbenusuri, in doua boluri diferite.
- Cu un mixer frecati galbenusurile cu zaharul pana cand obtineti o crema dubla in volum (cam 5 minute)
- Adaugati ouale peste lactate si amestecati bine cu telul.
- Adaugati faina de grau, amestecand incet cu telul. Apoi adaugati malaiul si omogenizati.
- Bateti albusurile cu mixerul pana cand se fac pufoase si spuma obtinuta nu cade din castron daca il intoarceti invers.
- Puneti albusurile batute in castronul cu restul compozitiei. Cu spatula sau lingura de lemn amestecati de sus in jos incet, pana cand albusurile s-au incorporat in restul compozitiei iar textura obtinuta este pufoasa.
- Ungeti o tava cu unt si adaugati compozitia din castron.
- Dati la cuptor timp de 30-40 de minute, pana cand se rumenste frumos deasupra.
- Cand este gata scoateti tava, lasati putin sa se raceasca si apoi puneti alivanca pe un tocator sau o tava de servire.
- Tatati in bucati si serviti cu un vin fiert.
Reteta de mai sus este pentru o alivanca dulce. Daca insa doriti sa faceti sarata, trebuie facute cateva schimbari.
In primul rand branza: puteti pune 700g branza dulce si 300g branza putin sarata (de oaie, de preferat). Branza sarata trebuie data pe razatoare (daca este tare).
Nu folositi zahar. In schimb, aveti nevoie de 1-2 legaturi de marar, tocate marunt. Acestea se incorporeaza de la inceput in bolul cu branza si celelalte lactate.
Restul pasilor sunt la fel.
Pofta buna!
Pentru alte retete din cartea lui Pastorel vizitati sectiunea de aici sau puteti incerca alte aperitive.
Va doresc spor la gatit si sa aveti pofta buna la chiftelute din legume!
Vizitati canalul meu de youtube pentru retete video.