Oua umplute cu pasta de avocado
Daca v-ati saturat de clasicele oua fierte, simple, ati putea sa imbunatatiti reteta si sa ii dati mai multa savoare umplandu-le cu o delicioasa pasta de avocado facuta rapid din galbenusuri, avocado, ceapa verde, putin mustar, ulei de masline si sare.
Pasii sunt extrem de usori iar in cel mult 15 minute puteti avea un aperitiv usor si foarte gustos. Langa el puteti adauga legume, branza, sunca, slaninuta sau masline.
Oua umplute – istorie
Exista foarte multe retete de oua umplute insa, printre ingredientele clasice, care apar in cele mai multe aceasta reteta, se afla mustarul sau maioneza. Si umplutura aceasta de pasta de avocado poate contine maioneza, dar, daca nu ati facut-o dinainte, ar trebui sa va grabiti sa o preparati in timp ce ouale fierb.
Dar, sa enumer aici cateva ingrediente folosite pentru de oua umplute: maioneza, mustar, pateu de ficat, bacon (sunca), ceapa verde, ardei, ardei iute, friptura de vita, porc sau pui taiata foarte marunt (de ce nu?), somon sau alt peste afumat, ton din conserva, fructe de mare, rosii uscate, branza si masline… si muuuulte altele. Lista nu se opreste aici.
Cea mai cunoscuta (si, de fapt, clasica) reteta de oua umplute este „oeufs mimosa” in franceza sau „deviled eggs” in engleza. Istoric, ambele retete apar mentionate in publicatiile de specialitate acceasi perioada, la inceputul secolului 20, desi retete de oua umplute sunt mentionate inca de pe vremea romanilor, in „Aspicius” sau „De re culinaria„, o colectie de retete romane. Preparatul apare la capitolul aperitive, servite la inceputul meselor festive si era foarte apreciat de catre imparatii romani si invitatii lor.
Prima mentionare a unei retete de oua umplute apare in secolul 13, intr-o carte de bucate din Andaluzia. Reteta consta in combinarea galbenusurilor de oua cu coriandru, piper si sos de ceapa si un sos de peste fermentat (muri). Cu pasta aceasta erau umplute golurile de la albusuri, dupa care albusurile se impreunau cu o scobitoare si se serveau.
Reteta de baza este tot timpul aceeasi: oua fierte tari, taiate pe jumatate, al caror galbenus este combinat cu diverse alte ingrediente, facute apoi pasta si folosite pentru umplutura albusurilor.
Eu unul eram (si inca sunt) fan al oualelor umplute. Ori de cate ori dadeam peste ele (si asta nu se intampla prea des, deoarece erau pregatite de obicei la o zi de nastere sau alta aniversare, eventual de Revelion) nu ma puteam abtine sa nu mananc „ca nehalitul” cateva bucati bune, fapt ce o determina pe mama sa-mi atraga mereu atentia ca o sa mi se faca rau. Ultima data le-am redescoperit la un hotel din Oradea. Cred ca era preparatul care se termina primul de pe masa de servire.
Acum ca am facut putina istorie a oualelor umplute, sa vedem care sunt pasii de preparare de oua umplute cu pasta de avocado.
Revenind, deci, la reteta noastra: de ce „3 oua„? Pentru ca aceasta este cantitatea optima pentru o persoana adulta. Este un preparat de tip low carb, cu indice glicemic scazut (incercati sa folositi mustar fara zahar). Daca insa preparati aperitivul pentru un eveniment, in functie de numarul de partoicipanti puteti lua in considerare 2 oua de persoana. Nu de alta dar sa fierbi si sa cureti vreo 20-30 de oua, dupa care sa faci umplutura din mai mult avocado, ia ceva timp si rabdare.
In instructiunile de mai jos am trecut ca se foloseste un avocado intreg, dar este suficient si jumatate. Este foarte posibil sa va ramana ceva umplutura care nu mai are loc pe albusuri. Pe aceasta puteti sa o serviti pe paturi de paine prajita sau discuri de ardei, rosii sau cereale.
Oua umplute cu pasta de avocado
Echipament
- 1 cratita mica cu coada sau un ibric
- 1 tocator bucatarie
- 1 cutit
- 1 lingura
- 1 blender
Ingrediente
- 3 oua
- 1 lingurita mustar de preferat mustar fara zahar
- 2 linguri maioneza optional
- 1 avocado copt
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa verde
- 1 lingura zeama de lamaie
- sare
- piper
Instructiuni
- Puneti ouale la fiert in cratita cu coada in care ati pus apa cat sa acopere ouale
- Ca sa fie tari, ouale trebuie lasate 5 minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca.
- Dupa ce ouale au fiert scurgeti apa fierbinte si adaugati apa rece in cratita si lasati cateva minute. Altfel, scoateti ouale si puneti-le intr-un bol cu apa rece si cateva cuburi de gheata.
- Intre timp curatati ceapa si tocati-o marunt.
- Taiati avocado-ul pe jumatate, scoateti samburele si puneti pulpa de avocado intr-un blender.
- Adaugati in blender sare, piper, ceapa tocata, uleiul si mustarul (sau maioneza)
- Curatati ouale de coaja cu grija si apoi taiati-le in jumatate.
- Scoateti galbenusurile tari cu o lingura si adaugati-le in blender.
- Mixati pana cand obtineti o pasta fina.
- Cu lingura umpleti apoi albusurile si presarati ceapa verde tocata marunt deasupra.
Pofta buna!!
Pentru diversificare, va recomand si prepararea unor oua ochiuri simple sau o frittata delicioasa.